Fysiotherapie bij baby’s met een voorkeurshouding

Als ouder wil je het beste voor je kind. Dus je wilt zeker dat eerste weken/maanden optimaal zijn. Maar soms kan een ogenschijnlijk onschuldige voorkeurshouding de normale ontwikkeling van je baby verstoren.

Gelukkig biedt fysiotherapie een concrete oplossing om symmetrie te herstellen, motorische vaardigheden te verbeteren en mogelijke problemen te voorkomen. Met speelse oefeningen begeleiden we je baby weer naar balans en gezondheid.

Wat bedoelen we met een voorkeurshouding?

Bij baby's verwijst een voorkeurshouding naar de neiging van een baby om zijn of haar hoofd in één bepaalde richting te draaien of te positioneren, waardoor het kindje vaak in dezelfde houding ligt.

Deze voorkeurshouding kan optreden als gevolg van verschillende factoren, zoals de positie in de baarmoeder, een moeilijke bevalling, of bepaalde spierspanningen die de baby ervaart.

U merkt dit zelf doordat uw baby nagenoeg altijd in dezelfde houding gaat liggen en op dezelfde manier in slaap valt.

Waarom is een voorkeurshouding ongezond?

Hoewel het op het eerste gezicht misschien onschuldig lijkt, kan een langdurige voorkeurshouding gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby. Wanneer uw baby constant zijn hoofd naar dezelfde kant draait, kan dit leiden tot asymmetrie in de schedelvorm. Dit noemen we ook wel positionele plagiocefalie.

Dit kan ook invloed hebben op de ontwikkeling van de nekspieren en de motorische vaardigheden van de baby, zoals omrollen, kruipen en uiteindelijk lopen. Er zijn dus genoeg redenen om iets te doen aan deze voorkeurshouding.

Maar alleen uw kindje af en toe verleggen is vaak niet voldoende.

Wat kan een fysiotherapeut doen tegen een voorkeurshouding bij baby's?

Gelukkig kan fysiotherapie een effectieve behandeling zijn om een voorkeurshouding bij baby's aan te pakken. Wij hebben gespecialiseerde technieken en benaderingen die kunnen helpen de spierspanning te verminderen en de symmetrie in de nek en het hoofd van de baby te herstellen.

Hier zijn enkele van de interventies die wij voor uw baby kunnen toepassen:

Positionele adviezen: De fysiotherapeut kan u begeleiden bij het positioneren van de baby tijdens het slapen, spelen en voeden. Het regelmatig veranderen van de ligpositie kan de druk op bepaalde delen van het hoofd verminderen en de baby aanmoedigen om zijn hoofd in verschillende richtingen te draaien.

Oefeningen en stimulatie: Wij kunnen specifieke oefeningen geven om de nekspieren van de baby te versterken en de bewegingsvrijheid te vergroten. Dit stimuleert de baby bijvoorbeeld om naar beide kanten te draaien en verschillende bewegingen te maken, om zo de symmetrische ontwikkeling te bevorderen.

Ouderbetrokkenheid: U bent heel belangrijk! Fysiotherapie bij baby's met een voorkeurshouding vereist de betrokkenheid van ouders. Wij willen u leren hoe u uw baby kunt ondersteunen en

begeleiden bij de oefeningen. We adviseren u hoe u de kindjes kunt hanteren en positioneren en hoe u bepaalde houdingen kunt uitlokken.

De fysiotherapeuten van onze praktijk staan voor u klaar

Een voorkeurshouding bij baby's is een best veelvoorkomend probleem dat zorgvuldige aandacht en behandeling vereist. Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het corrigeren van de voorkeurshouding en het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van de baby.

Door gebruik te maken van specifieke oefeningen, positionele adviezen en speltherapie, kunnen onze fysiotherapeuten helpen om de symmetrie in de nek en het hoofd van de baby te herstellen. Hierdoor worden mogelijke complicaties op latere leeftijd worden voorkomen.

Het is belangrijk om als ouders vroegtijdig professionele hulp te zoeken wanneer u vermoedt dat uw baby een voorkeurshouding heeft. Wij helpen u dan ook graag verder!

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken