Dry Needling

Wat is dry needling?
Dry needling is een behandelmethode waarbij gebruikt wordt gemaakt van een acupunctuurnaaldje. Met dit acupunctuurnaaldje wordt er direct in de vastzittende spier geprikt (triggerpoint), zo een triggerpoint is een verharding in de spier die voor vele klachten kan zorgen. Omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van het naaldje en er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van dry needling.

Verschil acupunctuur?
Er is een groot verschil tussen acupunctuur en dry needling. Bij acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van meerdere naaldjes die er vervolgens enige tijd in het lichaam blijven zitten, deze worden niet altijd in triggerpoints geprikt maar in ‘’energiebanen’’, op deze manier wordt er een bepaalde energiebalans hersteld in het lichaam.  Bij dry needling wordt er 1 naald gebruikt om kortdurend de spier aan te prikken die vervolgens zal gaan ontspannen.

Triggerpoints:
Een ander woord voor triggerpoint is een spierknoop.  Zo een triggerpoint kunnen meerdere klachten teweeg brengen:

  • Pijnklachten, stijfheid van de spier
  • Krachtsvermindering
  • Hoofdpijnklachten
  • Tintelingen in arm of been
  • Verminderde beweeglijkheid van bijbehorende gewrichten

Wat kunt u zelf doen na een dry needling behandeling?
Om de verbeterde situatie bij te kunnen houden zijn rekoefeningen cruciaal. Deze specifieke oefeningen zijn voor elke spier/gewricht anders en worden na de behandeling samen met de fysiotherapeut doorgenomen. Naast de rekoefeningen is het belangrijk dat u wat rust houdt. Vooral de eerst dag na de behandeling kan de spier wat stijf en beurs aanvoelen, maar dit zal maximaal 2 dagen standhouden, daarna treed er zichtbaar verbetering op.

Voor de klachten waar dry needling een positieve uitkomst kan bieden blijft de methode altijd een onderdeel van de therapie. De oorzaak van de blessure zou eerst opgehelderd moeten worden en aan die oorzaak zal altijd gewerkt moeten worden. Na het vrij maken van de gewrichten met deze methode is het zaak om bijvoorbeeld de belastbaarheid te verhogen door een specifiek kracht en coördinatieprogramma.

Wat kost het?
Dry needling valt binnen de normale fysiotherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent wordt deze behandeling dus volledig vergoed.

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken