Fysiotherapie bij een hamstringblessure

Iedereen die actief sport, heeft weleens een hamstringblessure zien gebeuren. Tijdens een sprintje of een duel grijpt er opeens iemand naar de achterzijde van het been. Je weet dan eigenlijk al genoeg, waarschijnlijk is er een hamstring beschadigd.

De hamstringblessure komt dan ook veel voor. Niet in de laatste plaats omdat de blessure vaak weer terug komt. Bij een groot deel van de personen met een hamstringblessure ontstaat er enige tijd later een nieuwe hamstring verrekking of zelfs een scheur in de hamstring. 

Wij willen met onze sportfysiotherapie er dan ook voor zorgen dat de klachten niet alleen herstellen, maar dat je ook in de toekomst klachtenvrij blijft. Wij vertellen je hier graag wat meer over.

Wat is een hamstringblessure precies?

De hamstring is een grote spier die de benen verbindt met ons bovenlichaam. De hamstring zorgt voor het optillen van onze benen en is hiermee een belangrijke spier bij het lopen en rennen. 

Bij een hamstringblessure ontstaat er schade aan de hamstringspier. Deze schade kan sterk variëren. Er kan sprake zijn van lichte schade, dit noemen we een verrekking. 

In meer ernstige gevallen kunnen er spiervezels of zelfs delen van de spieren zijn gescheurd. In deze gevallen zie je vaak een verkleuring aan de achterzijde van het been, wat wijst op forse schade.

Wat is de oorzaak van een hamstringblessure?

De oorzaak van een hamstringblessure is meestal opgebouwd uit verschillende factoren. Er is een directe aanleiding, zoals een duel of sprint, maar de basis voor de blessure is al eerder gelegd. 

De hamstring heeft een connectie met zowel ons bekken als met onze benen. Hierdoor kunnen zowel verstoringen vanuit de rug als verstoringen in de benen effect hebben op de hamstrings. 

Een hamstringblessure kan dus uit onze rug ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld door onvoldoende beweeglijkheid van de rug, waardoor de hamstring extra belast wordt. Ook een afwijkende stand van de knie kan zorgen voor extra belasting van de hamstring. 

Een hamstringblessure is een spierblessure. Deze ontstaat wanneer de hamstring zwaarder wordt belast dan dat deze aankan. In veel gevallen ontstaat de blessure na langdurige overbelasting of door een plotselinge gebeurtenis waarbij heel veel belasting op de spier komt te staan. 

Ook in deze gevallen is de spier vaak al verzwakt doordat deze al enige tijd overbelast is. Dit is direct een belangrijk aandachtspunt voor de sportfysiotherapeut. Om de klachten duurzaam te verhelpen, is het belangrijk om de balans tussen belasting en belastbaarheid te verbeteren. 

Diagnostiek bij een hamstringblessure

Bij het vaststellen van een hamstringblessure is jouw verhaal erg belangrijk. We kunnen al veel informatie halen uit jouw beschrijving van de gebeurtenissen. Daarnaast brengt het lichamelijk onderzoek ook veel zaken aan het licht. 

In veel gevallen is er sprake van zwelling en stijfheid op de locatie van de kwetsuur. Ook kan er sprake zijn van verkleuring. Er is dus in de meeste gevallen geen beeldvormend onderzoek nodig, zoals dit bij breuken wel vaak het geval is.

Aan de hand van het onderzoek en jouw verhaal, kunnen wij een goede inschatting maken van de schade en kunnen wij een passend behandelplan opstellen.

Sportfysiotherapie bij een hamstringblessure

Wij maken een persoonlijk behandelplan, afhankelijk van de ernst en de locatie van de blessure. Onze sportfysiotherapeut gaat vervolgens met u aan de slag. We richten ons tijdens de therapie op het herstellen van de kracht, mobiliteit en de coördinatie. Ook de rompstabiliteit en het functioneren in specifieke sportactiviteiten is van belang.

We richten ons in de eerste fase van de therapie dan ook vooral op het herstel van het beschadigde spierweefsel, waarna we ons in een latere fase richten op het sportspecifiek trainen. Dit deel bestaat uit functionele oefeningen die vergelijkbaar zijn met de belasting die je tijdens het sporten ervaart.

Aan het einde van het sportfysiotherapie traject ben je hierdoor niet alleen hersteld van de klachten, je bent ook beter bestand tegen toekomstige belasting.

Sportfysiotherapie bij hamstringklachten met Fysiotherapie Graft de Rijp

Onze praktijk heeft diverse specialismen in huis. Zoals bijvoorbeeld de sportfysiotherapeut. Deze fysiotherapeut heeft een extra aanvullende Masteropleiding gevolgd, waardoor de therapeut veel diepgaande kennis heeft van anatomie, trainingsleer en complexe sportspecifieke blessures.

Onze sportfysiotherapeut staat voor je klaar wanneer je (opnieuw) een hamstringblessure hebt. Wanneer je ons belt, appt of mail, dan maken we graag tijd voor je vrij.

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken