Fysiotherapie bij schouderklachten door een slijmbeursontsteking

De schouder is beweeglijk in verschillende richtingen. Deze flexibiliteit is heel belangrijk, maar dit zorgt er ook voor dat de schouder een complex gewricht is. Al deze manieren van bewegen zorgen namelijk voor allerlei verschillende vormen van belasting.

Om deze reden heeft de schouder diverse structuren die deze belasting opvangen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de slijmbeurs (bursa). Dit is een zacht stootkussentje dat is gevuld met vloeistof, waardoor het schokken goed kan absorberen. Dit beschermt vervolgens andere delen van de schouder teken klappen of stoten.

Wanneer deze slijmbeurs echter zwaarder wordt belast dan dat deze aankan, kan de slijmbeurs zelf klachten gaan geven. Er ontstaat dan een slijmbeursontsteking die voor een pijnlijke schouder kan zorgen.

Wij willen je graag meer vertellen over onze zorg bij klachten door een slijmbeursontsteking.

Wat is er aan de hand bij een ontstoken slijmbeurs

Binnen de schouder bevinden zich meerdere slijmbeurzen. Deze zijn aanwezig op plekken waar door beweging wrijving kan ontstaan. Wanneer bijvoorbeeld een pees over een bot schuurt, kan dit voor irritatie aan het bot zorgen. De aanwezigheid van een slijmbeurs zorgt ervoor dat het bot niet geïrriteerd raakt. 

Op het moment dat een slijmbeurs bekneld raakt, een harde klap te verwerken krijgt, of wanneer deze over langere tijd wordt overbelast, dan kan de slijmbeurs geïrriteerd raken. Deze aandoening wordt een slijmbeursontsteking of een bursitis genoemd.

Wanneer de slijmbeurs geïrriteerd is kan deze zwellen en pijnlijk worden. Door de irritatie is de slijmbeurs extra gevoelig voor beknelling of druk. Bij bewegingen of houdingen waar er druk op de slijmbeurs komt te staan, is deze vervolgens erg pijnlijk.

De klachten zijn in het begin met name aanwezig bij het heffen van de arm. In een later stadium kun je ook last hebben bij het liggen op de schouder. Het is een bekende klacht dat mensen vooral tijdens het slapen last hebben, omdat ze dan op hun schouder liggen.

Is er wel echt sprake van een ontstoken slijmbeurs

De slijmbeursontsteking is soms een soort containerbegrip. Allerlei klachten van de schouder worden gelabeld als een slijmbeursontsteking, hoewel dit regelmatig niet het geval is. 

De slijmbeurs kan dicht tegen de aanhechting van de rotator cuff zitten. Het onderscheid tussen een ontstoken slijmbeurs of een geïrriteerde pees is dan ook niet altijd zomaar te maken. 

Dit heeft als gevolg dat chronische schouderklachten tegenwoordig ook vaak het Subacrominaal Pijn Syndroom (SAPS) worden genoemd.

Onze zorg met manuele therapie en fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Als gevolg van de ontsteking is de slijmbeurs gezwollen en gevoelig. Iedere beknelling is dus vervelend. Deze doet niet alleen pijn maar zorgt ook voor dat de ontsteking weer opvlamt. Wij willen je dus in eerste instantie helpen bij het zoveel mogelijk ontzien van de slijmbeurs. 

Wij helpen je bij het op die manier bewegen dat je de slijmbeurs zo min mogelijk belast. Dit geeft de slijmbeurs de kans om tot rust te komen. Een duurzame oplossing is echter nodig om ervoor te zorgen dat de klachten niet terugkomen. 

De fysiotherapeut gaat dan ook met je aan de slag om zoveel mogelijk ruimte in het gewricht te creëren voor de slijmbeurs. Dit doen we door het verbeteren van de beweeglijkheid van het gewricht door mobilisaties. 

Ook gaan we aan de slag met gerichte oefeningen om de ruimte onder het dak van het schouderblad zo veel mogelijk te vergroten. Door de juiste houding, de juiste manier van bewegen en door voldoende spierkracht neemt de druk op de slijmbeurs af.

Dit zorgt ervoor dat de klachten niet alleen verdwijnen, maar dat deze ook niet meer terugkeren. 

Kom bij schouderklachten naar onze praktijk

Je kunt terecht bij Elroy, onze fysiotherapeut die gespecialiseerd is in schouderklachten. Dat kan zonder verwijzing van de huisarts. Wanneer je contact met ons opneemt, dan beoordeelt één van onze therapeuten of je voor een behandeling in aanmerking komt.

De snelste manier van ons bereiken, is het sturen van een appje via groene knop rechts onderaan deze pagina.

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken