Onze kinderfysiotherapeuten helpen kinderen met rugklachten

Rugklachten komen veel voor in de samenleving. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Het is erg belangrijk om deze klachten serieus te nemen. Vaak ligt er namelijk een structurele oorzaak aan ten grondslag.

Kinderen met rugklachten hebben dan ook meestal een andere behandeling nodig dan volwassenen. Bij volwassenen spelen vaker zaken als leefstijl een rol, terwijl bij kinderen een lichamelijk oorzaak relatief vaker voorkomt.

Een kinderfysiotherapeut is daarom dé aangewezen persoon om kinderen te begeleiden bij het herstel van hun rugklachten.

Mogelijke oorzaken van rugklachten bij kinderen

Rugklachten bij kinderen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Ten eerste maken kinderen verschillende perioden van snelle groei door, waaronder de puberteit. In deze perioden kunnen groei gerelateerde veranderingen in botten en spieren leiden tot tijdelijke rugklachten.

In ernstige gevallen leidt de groei tot een zijwaartse kromming van de wervelkolom (ook wel scoliose genoemd), met rugklachten tot gevolg.

Naast perioden van snelle groei, kunnen slechte houdingsgewoonten leiden tot het ontstaan van rugklachten. Denk hierbij aan het dragen van een zware rugzak op één schouder of het veelvuldig buigen over mobiele apparaten.

Ook sportblessures kunnen de oorzaak zijn van rugklachten bij kinderen. Wanneer kinderen veel aan sport doen, lopen zij het risico op verrekkingen, spierbelastingen of botbreuken. Ten slotte kan overgewicht leiden tot extra druk op de wervelkolom, wat kan leiden tot ongemak en pijn.

Veelvoorkomende rugklachten bij kinderen

Naast rugpijn zijn er nog andere veelvoorkomende rugklachten bij kinderen. Ten eerste kan stijfheid van de rug worden ervaren, met een beperkte beweeglijkheid tot gevolg. Dit kan ertoe leiden dat uw kind moeite heeft met langere periodes van zitten of staan.

Hiernaast kan vermoeidheid optreden na activiteiten die voorheen geen problemen veroorzaakten. Ten slotte kan de pijn leiden tot een aangepaste houding, zoals een gebogen rug. Dit kan op latere leeftijd gevolgen hebben.

Behandeling van rugklachten bij kinderen

Om uw kind zo snel en effectief mogelijk van zijn of haar klachten af te helpen, is het allereerst van belang een goed onderzoek in te stellen. Dit doen wij tijdens onze intake met een onderzoek en gestandaardiseerde testen. Hierbij worden de houding, het bewegingsbereik en de spierkracht geëvalueerd.

Op basis van de bevindingen wordt een behandelplan opgezet. Dit behandelplan bevat specifieke doelen en behandelmethoden gebaseerd op de behoeften van het kind. Dit plan bespreken we met u als ouders.

Vaak bestaat de behandeling uit oefentherapie, houdingseducatie, functionele training, mobilisatie en manipulatie. Ook is er ruime aandacht voor het voorkomen van klachten in de toekomst.

Kinderfysiotherapie bij rugklachten

Het doel van kinderfysiotherapie bij rugklachten is om uw kind te helpen bij het verminderen van de pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het ontwikkelen van goede houdingsgewoonten. We richten ons tijdens de behandeling voornamelijk op de motorische ontwikkelmogelijkheden van uw kind.

Onze kinderfysiotherapeuten kunnen uw kind begeleiden bij het uitvoeren van oefeningen om de spieren rondom de rug te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Hiernaast zullen we uw kind leren om een goede houding aan te nemen tijdens activiteiten zoals staan, zitten en tillen.

Door middel van functionele training kunnen dagelijkse activiteiten worden nagebootst om uw kind te helpen de geleerde vaardigheden toe te passen in het echte leven.

Ten slotte kan de bewegingsvrijheid worden verbeterd door middel van mobilisatietechnieken of door het toepassen van zachte manipulaties.

Tijdens de behandeling van uw kind zullen we ook u als ouder actief betrekken bij het proces. Wij geloven namelijk dat de behandeling effectiever zal zijn wanneer de ouders in staat zijn om hun kind te ondersteunen bij het herstel.

Onze kinderfysiotherapeuten bij Fysiotherapie Graft-De Rijp helpen uw kind graag bij het herstel!

Onze kinderfysiotherapeuten bij Fysiotherapie Graft-De Rijp helpen uw kind graag van zijn of haar rugklachten af. Nadat we een duidelijk beeld hebben van de onderliggende oorzaken, stellen we een persoonlijk hersteltraject op. Hierin zullen we uw kind vervolgens begeleiden om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Heeft u nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken