Kinderfysiotherapie bij groeiproblemen bij kinderen

In onze kindertijd groeien we hard, heel erg hard soms. Binnen deze periode zijn er verschillende groeiversnellingen zoals de puberteit.

We hebben deze groei nodig om volwassen te worden, het groeien zelf is dan ook geen probleem. Helaas treden er in sommige gevallen wel groeiproblemen op. Dit kan komen door een te snelle groei of doordat de groei op een bepaalde manier afwijkend verloopt.

Een relatief veel voorkomende aandoening als gevolg van de snelle groei, is een Osgood-Schlatter-knie. Dit is een pijnlijke bobbel onderaan de voorzijde van de knie. Ook de ziekte van Sever komt veel voor. Hierbij is er sprake van irritatie van een groeischijf in de hiel.

Het is belangrijk dat er tijdig aandacht aan de klacht wordt gegeven, want goede fysiotherapeutische begeleiding door een kinderfysiotherapeut kan ervoor zorgen dat de klachten beperkt blijven en relatief snel weer verdwijnen.

Wat wordt er bedoeld met een Osgood-Schlatter-Knie?

Bij een Osgood-Schlatter-knie is er sprake van een zwelling aan de onderkant van de voorkant van de knie. Dit gebeurt op de plek waar de pees van de knieschijf vastzit aan het bot van het scheenbeen. Doordat er te hard door de pees aan het bot wordt getrokken, raakt het bot geïrriteerd.

Er kunnen in ernstige gevallen zelfs kleine scheurtjes in het bot ontstaan. Het lichaam reageert hierop met een ontstekingsreactie. De locatie van de aanhechting kan hierdoor zwellen en extra gevoelig worden.

Er zijn verschillende theorieën over de exacte oorzaak van het ontstaan van Osgood-Schlatter. Alle partijen zijn het er echter wel over eens dat overbelasting één van de belangrijkste oorzaken is van de aandoening.

Wanneer een kind dan toch de aanhechting tussen pees en bot flink belast, dan kan er overbelasting ontstaan. Om deze reden komt de aandoening dan ook vooral voor bij kinderen in de groei die actief zijn. Met name sporten met veel rennen en springen, zorgen voor extra belasting van de kniepees aanhechting.

Maar waarom komt deze dan zo vaak bij kinderen voor? Dit komt doordat kinderen in de groei zijn. Er worden structuren aangelegd, maar tegelijkertijd worden deze ook belast. Dit is ook een belangrijk onderdeel van het probleem bij de ziekte van Sever.

De ziekte van Sever bij kinderen die in de groei zijn

De ziekte van Sever komt vooral voor bij kinderen die hard groeien en stevig sporten. Tijdens de groei is het weefsel relatief nieuw, waardoor het bot nog iets zachter is.

De ziekte van Sever ontstaat op het punt van de aanhechting van de achillespees aan het hielbot. Bij volwassenen bestaat deze aanhechting uit stevig bot, bij kinderen is dit een groeischijf van kraakbeen.

Deze schijf kan geïrriteerd en ontstoken raken, waardoor lopen pijnlijk is.

Fysiotherapie bij kinderen met een groei gerelateerde klachten

Het is belangrijk dat we de balans tussen belastbaarheid en belasting goed gaan bewaken. Dat betekent vaak dat we de belasting willen verminderen. Dat kan natuurlijk door drie maanden helemaal niets te doen, maar dat past niet bij jonge kinderen.

De beste optie is daarom op een verantwoorde manier gaan bewegen. Dat is dan ook precies waar wij je kind bij willen helpen. We gaan samen aan de slag om op die manier te bewegen of te sporten, dat dit het minst belastend is.

We gaan ook specifieke oefeningen doen die ervoor zorgen dat de knie meer belasting aankan. Dit zijn allerlei verschillende oefeningen. Wanneer je kind al langer last heeft van de klachten, kan het zijn dat de spieren of andere weefsels in kracht zijn afgenomen. In die gevallen kunnen we helpen bij het weer opbouwen van je kracht.

Het is belangrijk om wanneer de klachten afnemen niet direct weer volop te gaan sporten, wij helpen je dan ook om het sporten dan weer rustig op te bouwen.

Kinderfysiotherapie bij kinderen met groeiproblemen

Onze praktijk heeft een ervaren kinderfysiotherapeut die jouw kind kan begeleiden bij klachten zoals Osgood-Schlatter of de ziekte van Sever.

Om je meer informatie te kunnen geven, hebben we graag persoonlijk contact met je. Wanneer je ons een bericht, WhatsApp of belletje geeft, dan leggen we graag precies uit wat we voor je kind kunnen doen.

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken