Kinderfysiotherapie bij motorische klachten

Volgens artsen, fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals is er de laatste jaren een zorgwekkende trend aan de gang. Kinderen bewegen steeds minder en hebben hierdoor steeds vaker last van motorische achterstanden.

Rennen, klimmen, springen en alle andere dingen die kinderen doen tijdens het buitenspelen, zorgen voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Deze ontwikkeling is niet alleen belangrijk tijdens de kindertijd. Het speelt ook een rol in de fysieke ontwikkeling op latere leeftijd.  

Wanneer er op kinderleeftijd motorische achterstanden ontstaan, dan kan dit een leven lang gevolgen hebben. Het is dus zowel voor de korte als voor de lange termijn belangrijk dat uw kind een gezonde motorische ontwikkeling doormaakt.  

Wanneer dit onvoldoende het geval is, dan kunnen onze kinderfysiotherapeuten uw kind hierbij helpen.

Waarom is een gezonde motorische ontwikkeling zo belangrijk? 

Als volwassene bent u waarschijnlijk minder aan het rennen en klimmen dan dat u als kind deed. Toch profiteert u nog iedere dag van alle beweging die u als kind heeft gedaan.  

De grove motoriek en de fijne motoriek helpen een kind bij het ontdekken van de wereld. Door op allerlei verschillende manieren te bewegen, heeft u als kind kracht, flexibiliteit, coördinatie, mobiliteit en belastbaarheid opgebouwd.  

Hierdoor heeft u controle over uw lichaam en kunt u tegen een stootje. Wanneer de motorische ontwikkeling op kinderleeftijd niet goed verloopt, dan kan een kind daar zijn hele leven last van hebben.  

Ook in de kinderjaren kan een vertraagde motorische ontwikkeling klachten geven. Een kind met motorische klachten valt vaker, of heeft bijvoorbeeld meer moeite met schrijven. Goede motorische vaardigheden zijn ook nodig voor kinderen om met leeftijdgenoten te spelen en om deel te nemen aan sociale activiteiten. 

Motorische klachten kunnen dus zowel op jonge als op latere leeftijd een groot probleem zijn. Het is daarom belangrijk om tijdig in te grijpen wanneer uw kind motorische klachten heeft.  

Wat wordt er bedoeld met motorische klachten? 

Motorische klachten zijn tekenen dat de motorische ontwikkeling niet goed verloopt. Een kind heeft in dit geval meer moeite met bepaalde bewegingen dan andere kinderen.  

Hierdoor kan een kind minder zin hebben om mee te spelen en bepaalde zaken gaan vermijden. Het minder bewegen heeft weer invloed op de ontwikkeling van spierkracht en de ontwikkeling van het skelet.  

Een motorische achterstand kan zich bijvoorbeeld uiten in het vaak vallen tijdens rennen of het makkelijk verliezen van het evenwicht. Kinderen kunnen houterig bewegen en vaker blessures hebben. Ook is het mogelijk dat een kind het spelen minder lang vol kan houden dan leeftijdgenoten of dat deze erg “onhandig” lijkt. 

Wanneer een kind moeite heeft met schrijven, tekenen of knutselen, dan kunnen dit tekenen zijn van onderontwikkeling van de motoriek. 

Er zijn dus diverse motorische klachten die aanduiden dat de fijne motorische ontwikkeling achter blijft. Het is belangrijk dat u deze signalen tijdig herkent, zodat uw kind geholpen kan worden.

Hoe kunnen wij uw kind helpen bij motorische klachten? 

Er is een grote diversiteit aan oorzaken bij motorische klachten. Deze variëren van neurologische problemen tot aan te weinig beweging. Wanneer er een medisch probleem aan de klachten ten grondslag ligt, dan heeft dit vanzelfsprekend effect op de behandeling. 

Bij de intake doen wij een aantal testen en maken wij een behandelplan op maat. Dit doen wij in overleg met u. 

Onze kinderfysiotherapeut gaat vervolgens op een speelse en positieve manier te werk. Uw kind is geen patiënt. Het is de bedoeling dat uw kind het leuk vindt om de oefeningen, spelletjes en bewegingen te doen. 

Dat betekent dat de sessies niet langer duren dan dat uw kind aankan en dat de kinderfysiotherapeut ervoor zorgt dat uw kind positief terugkijkt op iedere sessie. Het is belangrijk dat uw kind niet alleen veel beweegt om motorische vaardigheden te trainen. Bewegen moet ook weer vanzelfsprekend en leuk worden. 

U krijgt in de meeste gevallen van ons ook advies hoe u zelf thuis uw kind kunt helpen bij het bewegen of het aannemen van een goede houding.  

Het is belangrijk om te melden dat de therapie vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Hierdoor is er geen eigen risico van toepassing. 

Kom voor hulp voor kinderen met motorische klachten naar de kinderfysiotherapeut 

Tijdens de kinderjaren wordt de basis gelegd voor de toekomst van uw kind. Een gezonde motorische ontwikkeling is daarom essentieel.  Onze kinderfysiotherapeut Nienke Freling wil uw kind hier graag bij helpen.

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw kind zich motorisch niet goed ontwikkelt of wanneer u een verwijzing heeft, dan helpen wij u graag verder. U kunt eenvoudig contact met ons opnemen, zodat wij u kunnen vertellen over de mogelijkheden. 

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken