Kinderfysiotherapie bij motorische schrijfproblemen bij kinderen

Schrijfproblemen kunnen zich op allerlei manieren presenteren. Het kan zo zijn dat je kindje het moeilijk vindt om netjes te schrijven of dat het schrijven relatief langzaam gaat. Het schrijven kan in sommige gevallen zelfs pijnlijk zijn!

Er zijn dus diverse problemen op schrijfgebied mogelijk bij kinderen. In een deel van deze gevallen is de oorzaak van de problematiek te vinden in de motorische vaardigheden van je kind.

Schrijven is niet alleen van belang om te kunnen communiceren. Met de ontwikkeling van het leren schrijven leert een kind ook allerlei andere vaardigheden zoals het begrijpen van taal. Wanneer uw kind dus problemen heeft met schrijven, dan is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Wij vertellen graag meer over de hulp die onze kinderfysiotherapeut kan bieden bij schrijfklachten.

Wat wordt er bedoeld met motorische schrijfproblemen?

Het is mogelijk dat kinderen het lastig vinden om letters te onthouden. Dat is niet het soort schrijfprobleem waar wij het over hebben. We hebben het bij motorische schrijfproblemen over moeite met schrijven, doordat het lichaam de handeling van het schrijven niet goed kan uitvoeren.

Dit is vaak een probleem in de aansturing van de vingers. De zenuwen en spieren zijn niet goed in staat de bewegingen te maken die nodig zijn om vloeiend, netjes en regelmatig te kunnen schrijven.

Hoe merk je dat jouw kind een motorisch schrijfprobleem heeft?

Kinderen doen graag hun best, ze willen graag aan alle verwachtingen voldoen. Daarom zal een kind lang niet altijd zelf beginnen over de klachten. Het is heel goed mogelijk dat kinderen doen alsof ze niet willen schrijven of dat ze het niet leuk vinden.

Dit zijn methoden om het schrijven te vermijden, die soms kunnen verhullen dat er een motorisch probleem is. Het is daarom als ouder niet altijd eenvoudig om vast te stellen dat er sprake is van een motorische schrijfprobleem.

In onze praktijk hebben wij hier wel goede methoden voor, we kunnen veel leren van een gesprek met het kind of door een eventuele speciale vragenlijst. Ook kunnen we diverse testen doen die ons meer vertellen over de achtergrond van de schrijfklachten.

Zelf kun je wel een aantal zaken waarnemen die een aanwijzing zijn voor motorische schrijfproblemen.

· Je kind schrijft erg slordig

· Je kind heeft pijn bij het schrijven

· Je kind schrijft erg langzaam

· Je kind houdt de pen vreemd vast

Voor de behandeling is het belangrijk dat we zeker weten dat de klachten komen door een motorisch probleem. We doen dan ook altijd een heel uitgebreide intake, voordat we aan de slag gaan met fysiotherapie.

Onze therapie bij motorische schrijfproblemen

We noemden al dat er altijd eerst een uitgebreide intake plaatsvindt. Deze intake wordt met jullie als ouders besproken, waarna we een behandelplan opstellen. In dit behandelplan beschrijven we wat we gaan doen en welke resultaten we verwachten.

We bieden vervolgens diverse oefeningen. We gaan aan de slag met een juiste en ontspannen grip van de pen. Door een goede greep en juiste houding van de arm, kunnen de pols en vingers ontspannen blijven tijdens het schrijven.

We hebben verschillende oefeningen om de bewegingen bij het schrijven te oefenen. Dit zijn niet alleen oefeningen die direct op het schrijven zijn gericht, we hebben ook aandacht voor oog- handcoördinatie en fijne motoriek.

Door het rustig, afwisselend en ontspannen doen van allerlei verschillende oefeningen. Kan het kind in zijn eigen tempo werken aan betere schrijfvaardigheden.

Een belangrijke stap die soms vergeten wordt, is het bieden van de juiste faciliteiten. We vragen daarom ook altijd naar de werkplek van je kind en de schrijfhouding.

Schrijven is best lastig, daarom is rust en regelmaat van belang. We gaan dus veel herhaling doen en vragen ook de ouders om thuis met hun kind te oefenen.

Kom naar Fysiotherapie Graft-De Rijp voor Kinderfysiotherapie bij schrijfproblemen

Bij Fysiotherapie Graft-De Rijp helpen we uw kind graag bij motorische schrijfproblemen. Maak een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken