Kinderfysiotherapie voor kinderen met een te hoge of te lage spierspanning

Onze spieren zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Wanneer de spieren aanspannen, worden botten in beweging getrokken. Hierdoor kunnen we lopen, iets pakken en overeind komen uit een stoel.

Om dit goed te kunnen, zijn spieren soepel en krachtig. Helaas is dit niet bij ieder kind van nature zo, of is er soms sprake van externe invloeden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor de spieren een te hoge of juist een te lage spierspanning hebben.

Het gevolg hiervan is dat kinderen minder makkelijk bewegen. In deze blog vertellen we meer over wat een kinderfysiotherapeut hiertegen kan doen.

Een afwijkende spierspanning bij kinderen

Er zijn diverse termen voor een afwijkende spierspanning. Soms wordt dit spasticiteit genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat de spierspanning te hoog is. Een andere term hiervoor is hypertonie, wat letterlijk een te hoge spanning betekent.

Hypotonie is dan weer de term die wordt gebruikt voor spieren met een te lage spanning. Beide afwijkende vormen van spierspanning kunnen klachten veroorzaken. Kinderen hebben hierdoor niet alleen meer moeite met bewegen, ze kunnen het bewegen ook pijnlijk, lastig of vervelend vinden.

Het gevolg van een te hoge of lage spierspanning kan dan ook zijn dat ze bepaalde activiteiten minder of niet meer gaan doen. Het is dan ook belangrijk om tijdig in actie te komen als ouder. 

Dit kan nadat een arts of andere zorgverlener de te hoge/lage spierspanning heeft vastgesteld. Maar wanneer je vermoedt dat er iets niet helemaal in orde is, dan kun je ook zelf naar een kinderfysiotherapeut gaan.

De oorzaken van een te hoge of te lage spierspanning bij kinderen

De oorzaken kunnen sterk verschillend zijn. Niet alleen tussen hypertonie en hypotonie, ook binnen deze vormen kunnen er verschillende oorzaken zijn.

Er kan sprake zijn van een probleem in neurologische aansturing van de spieren of door een lichamelijke ziekte. Dit komt relatief veel voor bij een te lage spierspanning.

Een te hoge spierspanning kan een aandoening als oorzaak hebben, maar kan ook goed veroorzaakt worden door overbelasting of stress.

De oorzaak van de klachten is vanzelfsprekend erg belangrijk voor de inhoud van de behandeling. Deze behandeling is bij onze kinderfysiotherapeut dan ook altijd maatwerk.

De behandeling van hypertonie

Bij de behandeling van hypertonie, is het doel het verlagen van de spierspanning. Hierdoor kan er weer soepel en zonder beperking bewogen worden. De spieren moeten in dit geval dus meer ontspannen.

Dat kunnen we doen door specifieke oefeningen en door het rekken en strekken van de spieren. De therapie bestaat dan ook vaak uit een combinatie van bewegen en het rekken van de spieren. 

Dit wordt zowel actief (bewegen door het kind zelf) als passief (bewegen door de kinderfysiotherapeut) gedaan.

Onze behandeling bij hypotonie

Bij hypotonie willen we juist dat de spieren minder ontspannen zijn, de spierspanning moet hoger worden. De oorzaak van de klacht is hier vaak meer complex, waardoor ook de behandeling soms anders ingestoken wordt.

Veel aandacht zal gaan naar het versterken van de spieren en het proberen deze kracht zo goed als mogelijk te behouden. De kinderfysiotherapeut heeft niet alleen aandacht voor de spieren, maar ook voor de gewrichten. De beweeglijkheid van gewrichten is ook belangrijk, omdat deze soms te groot kan worden door de lage spierspanning. 

Het hebben van aandacht voor een goede beweeglijkheid, kan de kans op letsel in de toekomst verminderen.

Onze praktijk heeft een ervaren kinderfysiotherapeut

Onze therapeut zegt het zowel tegen haar collega’s als tegen onze cliënten: kinderen zijn geen kleine volwassenen. Het lichaam van een kind (en de psyche) is heel anders dan die van volwassenen. 

Dat benadrukt ook direct het belang van een kinderfysiotherapeut. Deze is namelijk gespecialiseerd in de fysiotherapie voor kinderen. Onze kinderfysiotherapeut Nienke helpt jullie dan ook graag.

Als jouw kind last heeft van klachten door een afwijkende spierspanning, dan is zij de juiste fysiotherapeut om jullie te helpen. Wanneer je ons een berichtje stuurt, dan leggen we precies uit wat we voor je kunnen betekenen. 

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken