Manuele therapie als effectieve behandeling bij artrose in de rug

Er zijn veel misvattingen over artrose. Bijvoorbeeld dat het een aandoening is waar niets meer tegen te doen is.

Het klopt dat er schade aan weefsels is bij artrose en dat het weefsel dat verloren is gegaan niet meer terugkomt. Maar toch is er nog veel mogelijk bij artrose klachten. Doordat artrose een actief proces is, kunnen we verschillende dingen doen om dit proces te vertragen en om de klachten te verminderen.

Wij leggen je graag uit hoe onze manueel therapeut jou hierbij kan helpen.

Wat is er precies aan de hand bij artrose in de rug

Artrose in de rug is een degeneratieve gewrichtsaandoening. Dit betekent dat achteruitgang is in de kwaliteit van weefsels. Artrose wordt gekenmerkt door het langzame proces van slijtage van het kraakbeen tussen de wervels.

Het kraakbeen, dat normaal gesproken dient als een schokdemper en zorgt voor soepele bewegingen, begint af te breken en gaat achteruit in kwaliteit. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit.

De aandoening komt vaak voor bij ouderen, maar het kan ook het gevolg zijn van overmatige belasting, genetische factoren of eerdere rugblessures. Omdat artrose veel voorkomt in gewrichten, zoals ook in de rug, past de aandoening zeer goed binnen de expertise van de manueel therapeut.

Wat doet een Manueel Therapeut?

De manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich richt op het onderzoeken en behandelen van gewrichtsproblemen. Hierbij is hij of zij met name gericht op klachten van de wervelkolom.

Manuele therapie bestaat uit hands-on technieken waarmee de therapeut de gewrichten mobiliseert en manipuleert om de beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen.

Onze manueel therapeut heeft een diepgaande kennis van de anatomie en biomechanica van het lichaam en gebruikt zijn vaardigheden om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Om deze vervolgens gericht aan te pakken.

Manuele Therapie Behandeling bij Artrose in de Rug

Voor mensen met artrose in de rug kan manuele therapie een effectieve aanvullende behandeling zijn. De manueel therapeut zal beginnen met een grondige evaluatie van de rug, waarbij de mate van mobiliteit, spierkracht en eventuele beperkingen worden beoordeeld.

Op basis van deze evaluatie ontwikkelt de therapeut een gepersonaliseerd behandelplan. Dit behandelplan bespreken wij altijd met je, zodat jij zelf ook je input en mening kunt geven. Het gaat immers om jou!

Een veelvoorkomende behandeltechniek is de mobilisatie, waarbij de therapeut zachte bewegingen en rektechnieken toepast om de gewrichten soepeler te maken.

Manipulaties kunnen ook worden toegepast, hierbij zet de therapeut krachtige, gecontroleerde bewegingen in. Het doel hiermee is de mobiliteit van de gewrichten in de rug te herstellen. Deze technieken zijn gericht op het verminderen van pijn, het vergroten van de bewegingsvrijheid en het verbeteren van de algehele functie van de wervelkolom.

Een belangrijk deel van de therapie bestaat ook uit oefeningen en advies

Hiernaast kan de manueel therapeut advies geven over houding, oefeningen en levensstijlaanpassingen. Deze kunnen je helpen bij het verminderen van de symptomen van artrose in de rug. Dit deel van de therapie is vooral gericht op de lange termijn, zodat klachten in de toekomst zoveel mogelijk worden voorkomen.

Hierdoor biedt manuele therapie een holistische benadering van de behandeling van artrose in de rug. Door gerichte interventies, variƫrend van mobilisatie tot manipulatie, kan een manueel therapeut de levenskwaliteit verbeteren en je helpen een actiever leven te leiden.

Jouw artrose is niet zomaar weg, maar je hebt er wel veel minder last van.

Fysiotherapie Graft de Rijp biedt ook manuele therapie aan

Omdat manuele therapie een specialisatie is binnen de fysiotherapie, zijn wij er trots op dat wij deze professie kunnen aanbieden. Onze manueel therapeut staat dan ook tot je beschikking.

Wanneer je al weet dat je last hebt van rugklachten door artrose, of wanneer je dit vermoedt, dan komen wij graag met je in contact. Hiervoor hoef je ons alleen een bericht te sturen via whatsapp of te bellen, dan informeren wij je precies over wat er mogelijk is.

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken