Manuele therapie bij chronische nekklachten

We gebruiken onze nek de hele dag door. Dit doen we bewust wanneer we bijvoorbeeld opzij kijken. Maar de nek is vooral onbewust de hele dag in beweging, om voortdurend ons hoofd in de juiste positie te brengen of te houden. 

Klachten van de nek zijn dan ook bijzonder vervelend. Pijn of stijfheid van de nek, kunnen u flink hinderen bij uw werk of in uw privéleven. Helaas komen nekklachten veel voor en is een deel van deze klachten zelfs chronisch.  

Nekklachten zijn dus een groot probleem onder de Nederlandse bevolking. Wij willen u in dit artikel meer vertellen over hoe wij u met manuele therapie kunnen helpen bij nekklachten.  

Wat is er aan de hand bij chronische nekklachten? 

U ervaart nekklachten meestal als pijn en/of stijfheid van de nek. In veel gevallen voelt u deze pijn tijdens het bewegen en het gebruiken van de nek. In een deel van de gevallen kan het zo zijn dat u ook klachten heeft op momenten dat u uw nek niet gebruikt. 

De pijn kan uitstralen naar bijvoorbeeld uw hoofd, maar ook naar de schouder, armen of bovenrug. Op dezelfde manier kunnen pijnklachten van de rug of van de schouders weer invloed hebben op uw nek. 

Onze manueel therapeut start dan ook altijd met een grondig lichamelijk onderzoek om de oorzaak van uw nekklachten te achterhalen. Wij onderzoeken welke structuren betrokken zijn bij de klachten en welke factoren de klachten mogelijk in stand houden. Hierdoor kunnen wij een op maat gemaakt plan samenstellen voor uw herstel. 

Wij hebben naast het lichamelijk onderzoek ook aandacht voor uw manier van bewegen en uw houding. Deze zaken kunnen namelijk veel invloed hebben op uw nekklachten. Hetzelfde geldt voor bepaalde omstandigheden of leefgewoonten, zoals bijvoorbeeld uw hobby’s of werk. 

Wij gaan op zoek naar de oorzaak van uw klachten 

Uw nek bestaat uit wervels die samen met kraakbeen en ligamenten gewrichten vormen. Daaromheen liggen spieren die zorgen voor stevigheid en beweging. Tussen deze structuren lopen bloedvaten en zenuwen.  

De nek is dus een complex samenspel van structuren, die op allerlei manieren interactie met elkaar kunnen hebben. Wij zien vaak klachten ontstaan op die plekken waar verschillende structuren samenkomen.  

Dit kan bijvoorbeeld een nekhernia zijn, waarbij een zenuw bekneld raakt doordat een tussenwervelschijf op de zenuw drukt. Vanzelfsprekend willen wij in dit geval ook weten wat de reden is dat de tussenwervelschijf uitpuilt. Hierdoor zorgen wij niet alleen voor herstel, maar ook dat de klachten in de toekomst niet terugkomen. 

Naast klachten door een nekhernia kunnen er ook klachten zijn van gewrichten die immobiel zijn, spieren die overbelast/verkrampt zijn of banden die opgerekt zijn.  

Nadat wij de oorzaak van uw klachten in kaart hebben gebracht, heeft de manueel therapeut verschillende technieken tot zijn beschikking om u te helpen. 

Hoe behandelen wij met manuele therapie uw nekklachten? 

Manuele therapie is een vervolgopleiding na de opleiding tot fysiotherapeut. De manueel therapeut heeft hierdoor extra kennis van bijvoorbeeld gewrichten en de beweeglijkheid van anatomische structuren.  

Dit geeft de manueel therapeut veel extra mogelijkheden om uw herstel te bevorderen. Bij nekklachten zetten wij vaak technieken in om de nek weer te mobiliseren. Hiermee zorgen wij voor een verbeterde beweeglijkheid van de nek. De pijnklachten nemen hierdoor vaak snel af. 

Dit geeft ons vervolgens de tijd en de mogelijkheid om duurzaam in te zetten op uw herstel. Dit doen wij met spierversterkende oefeningen, advies voor uw houding, aandacht voor uw manier van bewegen en door overbelasting weg te nemen. 

Dit zorgt ervoor dat uw nek bestand is tegen de gevraagde belasting, waardoor de nek niet zwaarder wordt belast dan dat deze aankan.  

Onze manueel therapeuten staan voor u klaar bij chronische nekklachten 

Wij ontvangen u graag in onze praktijk om u te helpen bij uw nekklachten. Wanneer u contact met ons opneemt, dan informeren wij u graag verder.  

Wij zijn goed bereikbaar per mail of telefoon. U kunt dan meer informatie krijgen over de mogelijkheden of direct een afspraak maken met onze manueel therapeut, Michael de Beer.

Wij staan voor u klaar! 

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken