Volledig revalideren na een voorste kruisband blessure

Het is de nachtmerrie van iedere sporter: De voorste kruisband blessure (VKB). Helaas is deze blessure verantwoordelijk voor legio beëindigde sportcarrières. Zowel binnen de topsport als op de amateurvelden.

Bij een zware kruisbandblessure, is de voorste kruisband helemaal afgescheurd. Waardoor deze door middel van een operatie moet worden hersteld. Na deze operatie staat er een stevige revalidatie op u te wachten.

Wanneer u deze revalidatie serieus neemt en volledig afrondt, dan is volledig herstel vaak mogelijk. Wij willen u bijstaan tijdens dit herstel, zodat we samen ervoor zorgen dat u weer helemaal fit wordt. Helemaal klaar om weer net zo fanatiek te sporten als voor uw blessure.

Wat is er precies aan de hand bij een voorste kruisband blessure?

De voorste kruisband loopt, zoals de naam zegt, kruiselings door de knie. Hierdoor zorgt de voorste kruisband ervoor dat het bovenbeen en het onderbeen stevig bij elkaar worden gehouden. Door de kruisband kan de knie dus goed bewegen, maar is het gewricht wel stevig en stabiel.

De scheur ontstaat vaak als de knie met veel kracht gedraaid wordt, terwijl uw voet op de grond staat. Ook kan de voorste kruisband scheuren wanneer u uw knie overstrekt.

Wanneer de kruisband is afgescheurd dan wordt deze door middel van een chirurgische ingreep hersteld. Hierbij wordt de hamstringpees of patellapees gebruikt om hiermee een nieuwe kruisband te reconstrueren.

Volledig herstel is essentieel om weer te kunnen sporten

Zowel bij een kruisband die gedeeltelijk gescheurd is als bij een kruisband die operationeel hersteld moet worden, is een uitgebreide revalidatie nodig.

De kruisband is essentieel voor een stabiele knie die tijdens het sporten belast kan worden. Wanneer de kruisband onvoldoende herstelt, dan zorgt dit er vaak voor dat u niet voluit kunt sporten of dat het risico op een nieuwe blessure vergroot is.

Wij willen u dan ook begeleiden naar volledig herstel. Hiermee bedoelen we niet alleen dat de knie weer goed voelt. Wij bedoelen dat uw knie dan weer volledig belastbaar is. Dus minimaal zo sterk als voor de blessure.

We kunnen zelfs al voor een kruisband operatie met u trainen

De revalidatie begint eigenlijk al voor de operatie. We kunnen u namelijk helpen om u voor te bereiden op de operatie. We oefenen dan al met het op de juiste manier lopen op krukken. Ook leggen we vast de oefeningen uit, die u na de operatie kunt gaan doen.

Maar het belangrijkste is dat we met u kunnen gaan trainen. We kunnen de spieren rondom de knie al sterker maken. Dit heeft een direct positief effect op het herstel na de operatie. Hoe sterker u de operatie ingaat, hoe sterker u er ook uit komt.

Hoe ziet uw voorste kruisband revalidatie er uit bij onze praktijk?

Wanneer u letsel heeft aan uw kruisband of wanneer u een kruisband operatie achter de rug heeft, loopt u in het begin vaak nog op krukken.

We beginnen dan ook rustig met het trainen van de spieren rondom de knie. Door deze spieren te versterken, zorgen we ervoor dat de knie beter wordt ondersteund. We werken in het begin vooral aan mobiliteit. We willen dat u de knie weer volledig kunt gebruiken, buigen en strekken.

Het is in deze fase ook belangrijk dat u neuromusculair herstelt. U moet dus de volledige controle en coördinatie over uw knie weer hebben. Dit is een vereiste om naar een volgende fase van de revalidatie te gaan.

Wanneer u de volledige beweeglijkheid (range of motion) en een goede coördinatie heeft, dan kunnen we zwaarder gaan belasten. U kunt dan het gekwetste been belasten en bijvoorbeeld ook beginnen met fietsen. We blijven in deze fase ook oefeningen doen om uw spieren te versterken. Wanneer wij constateren dat u er klaar voor bent, dan kunnen we ook sport specifiek gaan oefenen. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen op het voetbalveld van SV de Rijp.

In de laatste fase gaan we dus met u aan de slag om weer in uw sport terug te keren. Dat betekent dat we ervoor gaan zorgen dat u volledig fit raakt. U heeft een normaal looppatroon, de knie geeft geen reactie na inspanning en we zien geen verschil meer tussen beide knieën.

Het gehele traject tot aan volledig herstel, duurt voor een sporter minimaal 9 maanden. Aan het einde bent u volledig klachtenvrij en kunt met minimaal risico op nieuw letsel weer naar hartenlust sporten.

Kies voor een volledig herstel van uw voorste kruisband blessure voor onze fysiotherapeuten

Een revalidatie bij onze praktijk staat helemaal in het teken van uw terugkeer. We richten ons dus niet op een protocol, u bent degene die onze therapie vormgeeft.

Dat betekent dat we aan de slag met u gaan, totdat u weer klaar bent om verantwoord terug te keren naar uw sport. Wanneer u meer wilt weten over onze manier van werken, dan lichten we deze graag toe.

Doordat we overdag veel met cliënten bezig zijn, zijn we niet altijd in staat om de telefoon op de nemen. We zijn makkelijk bereikbaar per mail of via WhatsApp. Dus op die manier kunt u ons altijd goed bereiken.

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken