Fysiotherapie bij hoofdpijn vanuit de nek (cervicogene hoofdpijn)

Hoofdpijn is misschien wel de meest voorkomende klacht die mensen hebben. Eigenlijk is bij hoofdpijn geen sprake één specifieke van klacht of aandoening. Want er zijn grote verschillen tussen verschillende vormen van hoofdpijn. 

Bekende vormen van hoofdpijn zijn migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Een andere vorm van hoofdpijn met kenmerkende eigenschappen, is hoofdpijn vanuit de nek. 

Deze vorm van hoofdpijn wordt ook wel cervicogene hoofdpijn genoemd. Hoofdpijn vanuit de nek komt vrij veel voor. De schattingen van het percentage hiervan lopen uiteen van 1 tot 5 % van alle gevallen van hoofdpijn. 

Cervicogene hoofdpijn is een opzichzelfstaande vorm van hoofdpijn, omdat er vaak een probleem in de nek aan ten grondslag ligt. Om deze reden is fysiotherapie de meest passende vorm van zorg. 

Wat bedoelen we precies met cervicogene hoofdpijn? 

Cervicogene is een vorm van secundaire hoofdpijn. Dat betekent dat de hoofdpijn indirect ontstaat. Niet voor niets is een andere naam voor deze vorm van hoofdpijn: hoofdpijn vanuit de nek. De pijn ontstaat dan ook in de nek. 

In veel gevallen heb je dan ook niet alleen last van hoofdpijn, maar is er sprake van een pijnlijk of stijf gevoel in de nek. Met name bepaalde bewegingen of bepaalde houdingen maken de pijn erger. Een pijnlijke nek is echter niet altijd aanwezig. 

De hoofdpijn voel je vaak aan één zijde van het hoofd. De hoofdpijn is vaak gelijk ontstaan met de nekklachten. De beweeglijkheid van de nek is vaak verminderd.

De ernst kan variëren van vervelend tot aan heel ernstig. Dat zorgt ervoor dat de hoofdpijn niet altijd goed te onderscheiden is van andere vormen van hoofdpijn of migraine.   

Cervicogene hoofdpijn kan chronisch worden. Wanneer dit zo is, dan kunnen de klachten veel invloed op je leven hebben. Er zijn dus voldoende redenen om iets aan de hoofdpijn te laten doen.  

Oorzaken van hoofdpijn vanuit de nek 

Zoals de naam zegt, vindt de pijn zijn oorzaak in de nek. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er een zenuw bekneld zit, er een gewricht minder mobiel is of dat er een spier verkrampt is. 

Je kunt last krijgen van de klachten na een ongeval of sportblessure, maar de klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan. We beginnen dan ook altijd eerst met een vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek. Bij dit onderzoek staan we uitgebreid stil bij alle structuren in de nek. 

We onderzoeken je facetgewrichten (de gewrichten tussen de nekwervels), de tussenwervelschijven, spieren en ligamenten. We zoeken hierbij niet alleen naar mogelijke oorzaken. We willen hiermee juist ook andere aandoeningen uitsluiten. 

Het lichamelijk onderzoek en het vraaggesprek zijn de basis voor het behandelplan. Er zijn geen scans of andere onderzoeken die de diagnose kunnen bevestigen. Een ervaren fysiotherapeut kan dan ook veel informatie halen uit het lichamelijk onderzoek. 

Wanneer we voldoende aanwijzingen hebben, dan kunnen we in overleg met jou een behandelplan op maat opstellen. Hierbij kan een rol zijn weggelegd voor zowel de fysiotherapeut als de manueel therapeut. 

Onze therapie bij hoofdpijn vanuit de nek 

We richten onze zorg op de nek, omdat de klachten hier ontstaan. We willen daarom zorgen voor een soepele nek, waar geen structuren bekneld zijn of verkrampt raken.  

We helpen je met gerichte oefeningen om de belastbaarheid van de nek te verhogen en de beweeglijkheid te bevorderen. Net zo belangrijk zijn de adviezen voor een gezonde houding en gezonde manier van bewegen. Want deze dragen sterk bij aan de belasting van de nek. 

De combinatie van het versterken van de nekspieren en het verminderen van de belasting zorgt voor een verminderde druk op de nekregio. Dit verhelpt eventuele blokkades of verkrampingen. Hierdoor vermindert de hoofdpijn of verdwijnt deze zelfs volledig. 

Kom met hoofdpijn vanuit de nek naar Fysiotherapie Graft de Rijp 

Bij ons in de praktijk is manueel therapeut Michael degene die zich gespecialiseerd heeft in hoofdpijnklachten. Wij zijn altijd bezig zijn met het verbeteren van onze zorg. Wij zijn dan ook bij diverse netwerken aangesloten, zodat we veel met andere therapeuten kunnen overleggen.  

Dat betekent dat wij je altijd helpen vanuit de meest up-to-date behandelmethoden, door een fysiotherapeut met veel ervaring. 

We nodigen je graag uit om contact met ons op te nemen, dan vertellen we je precies wat er mogelijk is. 

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken