Fysiotherapie bij rugklachten door een versleten rug

Heb je last van rugklachten door slijtage? Of je nu langdurig zit voor je werk, wat ouder wordt, of een ongeluk hebt gehad, slijtage kan je leven behoorlijk beïnvloeden. 

De klachten kunnen invloed hebben op allerlei aspecten van je leven, zowel binnen je vrije tijd als tijdens het werken.

Gelukkig kan Fysio Graft de Rijp je helpen! We leren je omgaan met je klachten en voorkomen dat ze erger worden. We leggen je graag uit hoe we dit doen.

Wat is een versleten rug?

Een versleten rug wordt ook wel spondylose, artrose of discopathie genoemd. De essentie van klacht is in ieder geval dat het kraakbeen tussen de wervels afneemt in kwaliteit.

Dit kan komen door een slechte houding, ouderdom, of een ongeluk. De slijtage komt vooral voor in de nek en onderrug.

In beide gevallen zorgt het afnemende kraakbeen voor klachten. Dit komt vaak voor aan de rug zelf, maar soms kan de pijn ook uitstralen naar andere delen van je lichaam.

Want in een gezonde situatie zorgt het kraakbeen voor het opvangen van schokken voor de wervels. Ook houdt het kraakbeen een gezonde houding en flexibele wervelkolom in stand. Wanneer het kraakbeen verdwijnt, neemt de belasting van de wervels toe en kan de stand van de rug veranderen.

Symptomen van slijtage in de rug:

Er zijn geen symptomen die één-op-één verbonden zijn met slijtage van de rug. Afhankelijk van de mate van slijtage en andere persoonlijke factoren, kun je meer of minder klachten hebben. Deze klachten kunnen ook nog eens divers zijn. In de meeste gevallen komt een aantal klachten echter wel naar voren:

  • Stijfheid
  • Pijn
  • Uitstralende pijn in armen of benen
  • Gevoelsstoornissen
  • Krachtverlies

De mate waarin deze klachten worden ervaren kunnen sterk verschillen. Niet alleen tussen personen maar ook nog eens gedurende de dag. Je dagbesteding en levenswijze kunnen veel invloed hebben op de klachten die je ervaart. 

Behandeling door een fysiotherapeut bij een versleten rug

Er is geen methode om het verdwenen kraakbeen terug te laten komen. De schade is er en zal er helaas blijven. Wel zijn er verschillende methoden om minder klachten te ervaren. De manier waarop de rug wordt belast is bijvoorbeeld een belangrijke factor bij de klachten die je kunt ervaren.

We helpen je dan ook met gerichte oefeningen en fysiotherapie om het beschadigde weefsel zo veel mogelijk te ontzien.

Tegenwoordig weten we dat bewegen ook heel belangrijk is bij een versleten rug. Bewegen helpt de spieren rondom de slijtage te versterken, waardoor de rug gestabiliseerd wordt. Door sterke en soepele spieren komt er dus minder belasting op de delen van de rug met slijtage.

De behandeling bij Fysio Graft de Rijp

We starten met een intakegesprek waarbij we je klachten en verwachtingen bespreken. Hierna doen we een lichamelijk onderzoek waarin we onderzoeken waar de klachten vandaan komen. In veel gevallen zijn er andere factoren betrokken bij de klachten. Denk hierbij aan een afwijkende houding of bijvoorbeeld zwakke spieren.

De informatie uit het gesprek en het lichamelijk onderzoek vormen de basis voor een persoonlijk behandelplan. Dit bespreken we samen met jou.

Hierna starten we met de oefeningen en therapie. In het begin veel samen, maar na verloop van tijd kun je ook op eigen tijden oefenen en trainen in onze oefenruimte.

Kom met rugklachten naar Fysio Graft de Rijp

Onze praktijk heeft diverse specialisten in huis. Zo hebben we naast ervaren fysiotherapeuten ook manueel therapeuten in dienst. Al onze expertise staat tot jouw beschikking. Er is dus passende therapeut voor jouw klacht.

We komen graag met je in contact om meer te vertellen over de mogelijkheden. Wanneer je ons belt, mailt of gewoon een appje stuurt, dan leggen we alles uit wat je wilt weten. 

Fysiotherapie

Graft-De Rijp

Wollandje 1, 1483 WG De RijpBekijk op Google Maps
0299 - 67 18 77Direct bellen
info@fysiotherapiegraftderijp.nlStuur een e-mail

Online

Afspraak maken